15 Ocak 2013 Salı

Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı Heykeli



Mecidiye Tabyası, Kilitbahir Köyü’nün 300m. güneyinde, Kilitbahir-Behramlı yolu üzerinde bulunmaktadır. Tabyanın hemen kuzeyinde Mecidiye Şehitliği ve anıtı, doğusunda yolun kenarında Seyit Onbaşı’nın heykeli bulunmaktadır.

Bu tabya, II. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tabyada 8 adet bonet, 16 top yeri vardır. Bonetler kesme taşlarla yapılmış ve üzerleri toprakla örtülmüştür. Çanakkale Savaşları’nda 4 adet 9,4 puss’luk (24cm. çapında), 2 adet 11 puss’luk (28cm. çapında toplam 6 adet top kullanılmıştır. Deniz Savaşı’nda tabyanın bombalanması sonucu 16 şehit verilmiştir. Ayrıca Seyit Onbaşı’nın görev yaptığı tabyadır. Bu tabya, 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir.

Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı Heykeli, Kilitbahir-Behramlı yolunun kenarında, Kilitbahir Köyü’ne yaklaşık 300m. mesafededir. Seyit Onbaşı, Mecidiye Tabyası’nda görevlidir. 18 Mart 1915 tarihindeki Deniz Savaşları’nda bu tabya oldukça hasar görmüştür. Bu bombardımanda, tabya 16 şehit vermiştir.

Seyit Onbaşı, Balıkesir’in Havran İlçesi’ndendir. Bombardımanda sağ kalan Niğdeli Ali Çavuş’un yardımıyla sırtına 275kg. ağırlığında top mermisi alır ve vinç aksamı bozulan topun namlusuna yerleştir. Göz kararıyla ateşlediği mermi İngiliz Ocean Zırhlısı’nın dümen aksamına isabet eder. Dümeni tahrip olan gemi Nusrat Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlardan birine çarparak batar. Bu olay, askere oldukça büyük bir moral kazandırmış, Türk’ün gücünü tüm dünyaya göstermiştir. Bombardımanın ertesi günü Müstahkem Mevkii Komutanı Cevat Paşa buraya gelir ve Seyit Onbaşı ile tanışmak ister. Seyit’e yaptığının çok büyük bir olay olduğunu ve bu anı ölümsüzleştirmek istediğini söyler. Bu sebeple yerden bir top mermisi almasını ve fotoğraf çekmek istediğini söyler. Seyit Onbaşı mermiyi yerinden dahi kıpırdatamaz. Bunun üzerine merminin ahşaptan maketi yapılır ve çeşitli yayınlarda olan Seyit Onbaşı’nın resmi çekilir. Fotoğrafın çekildiği yer ise Namazgah Tabyası’dır. Seyit Onbaşı, savaştan sonra memleketine döner ve hamallık yaparak geçimini sağlamaya çalışır. 1934 tarihinde Mustafa Kemal’in bölgeye yaptığı ziyarette Havran İlçesi’ne gelir ve Seyit Onbaşı ile tanışır. Tanışma esnasında Seyit’in durumunun kötü olduğunu öğrenir, etrafındakilere dönerek “Efendiler, bu ve bunun gibi kahramanlara iyi bakın. zira biz Cumhuriyeti bunlar sayesinde kurduk.” der ve Seyit’e bizzat kendisi maaş bağlar. Seyit, 1939 yılında memleketinde ağır gripten ölmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder